Sidenor, prima industrie care a oprit producția din cauza luminii în creștere

Sidenor devine prima industrie care își oprește activitatea datorită creșterii „exorbitante” a prețului luminii. Compania siderurgică a criticat că creșterea tarifului și-a ridicat costul energiei electrice la 260 de euro pe MW / oră, ceea ce înseamnă „o creștere cu 300% față de anul trecut”, când a plătit 60 de euro.

Prețul luminii își continuă tendința ascendentă. Nu chiar de la intrarea pe scena de la Puente de la Hispanidad a reușit să cuprindă evoluția pieței angro de energie electrică, care va crește cu 5% pe zi de luni să stea la 184.48 de euro pe megawatt-oră (MH/h).

 

Mai exact, Sidenor va opri producția de oțeluri speciale timp de 20 de zile. Creșterea costului energiei electrice generează o situație de pierderi care face imposibilă „menținerea ritmului actual de producție”. De fapt, cu această creștere, grupul Basc va trebui să plătească cu 200 de euro mai mult pe tonă produsă, ceea ce declanșează peste 25% din costurile sale totale.

Creșterea neîncetată a prețului energiei electrice la maximele istorice și impactul acesteia asupra inflației afectează deja competitivitatea țesăturii productive spaniole, când începe să se reactiveze abia după criza cauzată de pandemia coronavirusului.

Acest lucru a fost confirmat de economiștii și experții consultați de Economía Digital, care avertizează că creșterea costului energiei electrice împreună cu prețurile mai mari ale materiilor prime și problemele de aprovizionare și dificultățile logistice dăunează deja competitivității companiilor spaniole.

Compania prezidată de José Antonio Jainaga este una dintre companiile afectate care a fost nevoită să își modifice foaia de lucru până la sfârșitul anului, deoarece cele 20 de zile au redus cu 30% calendarul de activitate până la 31 decembrie.

De asemenea, din Sidenor avertizează că aceasta este doar „o primă măsură „la” a încerca să limiteze impactul extraordinar pe care exorbitante și necontrolată a costurilor de energie electrică provoacă „în grup și să insiste că shutdown”nu rezolva problema de fond”.

Dacă prețurile energiei electrice nu scad, sertarul de relocare se va deschide
„Astăzi compania spaniolă este mai puțin competitivă decât cea germană sau franceză”, spune Fernando Soto, directorul general al Asociației Companiilor cu Consum Mare de Energie (AEGE) care explică suferința industriei electrointensive în Spania, prin creșterea costurilor.

Liderul presupune că sectorul se află într-o alee cu evadare dificilă. Pentru Soto, o ieșire, cea care ar avea cele mai grave consecințe pentru țară, este că, dacă prețurile energiei electrice nu scad până la jumătatea anului 2022, sertarul de relocare se va deschide.

„Relocarea în locuri unde legislația de mediu este mai laxă decât avem astăzi în Europa. E un risc. De aceea, trebuie să ne gândim la rezolvarea situației actuale cât mai curând posibil. Plecarea ar fi cea mai drastică măsură, dar există plante care lucrează deja mai puține ore decât în momentul în care energia electrică este mai scumpă. Când prețurile sunt prohibitive, trebuie să vă opriți”, spune Fernando Soto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.