Sánchez Galán, vânătorul care împușcă și politicieni și rivali

Ridicarea luminii, golirea rezervoarelor, cazul Villarejo … Iberdrola și în special președintele său se află în centrul atenției. Timp de doar o săptămână a adăugat controversa privind semnarea –neconfirmată de companie – a lui Antonio Miguel Carmona în funcția de vicepreședinte al companiei, ceea ce a adus un val de critici în domeniul politic și social.

Ignacio Sánchez Galán nu se căsătorește cu nimeni, sau așa spun cei care îl cunosc. Obiectivul său este de a căuta beneficii maxime pentru companie, așa cum a făcut-o timp de două decenii și va lupta cu dreapta și stânga dacă, așa cum se întâmplă acum, decizia unui guvern afectează Iberdrola.

Pedro Sánchez a decis în septembrie anul trecut să suspende „beneficiul extraordinar” pe care companiile din sectorul energetic îl obțin prin creșterea prețului energiei electrice. Răspunsul Iberdrola a fost să-și paralizeze investițiile în proiecte regenerabile.

 

În plus, președintele la eléctrica a profitat de ultimele apariții publice pentru a cere executivului să oprească” intervenționismul terifiant ” al pieței. Galán susține de luni de zile că cel care beneficiază cel mai mult de factura la energie electrică este Trezoreria, deoarece mai mult de jumătate din ceea ce plătim sunt impozite.

Un discurs care s-a târât din 2013, când a decis să „pedepsească” guvernul lui Mariano Rajoy încetinind investițiile sale în Spania timp de câțiva ani, în semn de protest față de reforma energiei electrice. Președintele Iberdrola a insistat, de asemenea, că problema prețului energiei nu a fost costul acesteia, ci partea reglementată.

„Iberdrola este mai Britanică, mexicană sau Americană decât spaniolă” a îndrăznit să declare atunci, de asemenea, că relația sa cu Guvernul din Spania a fost cordială în comparație cu cea pe care o are în celelalte țări.

Cel mai relevant eveniment a avut loc în 2016, când a decis să apară pe copertele principalelor ziare din țară aprofundând discursul potrivit căruia în Spania există mai multe taxe decât costuri în factura de energie electrică. În opinia sa,”există prea multe taxe”.

Salamandrul, foarte îndrăgit de vânătoare, nu se teme de politicieni disparați, dar nici de rivalii săi, așa cum s-a reflectat în cazul Villarejo. Piesa 17 din cazul Tandem investighează angajarea fostului comisar Villarejo de către Iberdrola pentru a efectua lucrări de spionaj.

Cazul său este ciudat, deoarece este investigat dacă a spionat compania condusă de Florentino Pérez, ACS, temându-se că va prelua controlul companiei. Audiencia Nacional urmează practicile Iberdrola din octombrie 2019. Și a recunoscut deja că a angajat aceste servicii între 2004 și 2017, deși a negat întotdeauna spionajul lui Florentino Pérez. În ciuda acestui fapt, instructorul insistă să păstreze piesa, iar Sánchez Galán trebuie să depună mărturie în fața judecătorului.

S-ar putea să ne întrebăm dacă 2021 va fi începutul sfârșitului lui Ignacio Sánchez Galán, mai ales având în vedere că s-a vorbit deja în mai multe rânduri despre o retragere în 2022. Există motive, dincolo de presa proastă din ultimele luni prin golirea rezervoarelor, președintele și, de asemenea, CEO, a fost legat de electricitate timp de 20 de ani și depășește 70 de ani, fiind unul dintre cei mai veterani președinți Ibex.

Sursele din apropiere presupun că „lucrul important” este că a reușit să facă din Iberdrola un gigant global atunci când era doar o companie internă și că tocmai acest lucru le-a salvat în pandemie și în crizele anterioare.

Până la urmă, Spania reprezintă doar aproape 40% din veniturile sale, iar atunci când lucrurile nu merg bine, nu suferă la fel de mult ca alte companii. Ei amintesc, de asemenea, că Iberdrola este în prezent a doua cea mai mare companie din Bursa spaniolă, cu o valoare de piață de 60.500 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.