Partea B a ofertei chineze de Nissan Barcelona: cu greu vor beneficia furnizorii

Irupția Great Wall Motors în reindustrializarea fabricii Nissan din Barcelona a dezlănțuit euforia în Catalonia: un mare producător care a ocupat tot terenul fabricii Zona Franca (Barcelona) și ar putea găzdui toți angajații companiei. Propunerea firmei Chineze vine însă cu o parte întunecată: cu greu va beneficia industria componentelor și furnizorii care până acum au servit firma japoneză.

Surse apropiate tabelului de reindustrializare-format de Guvern, Generalitat, Nissan și sindicate– explică Economiei Digitale că propunerea producătorului chinez trece prin asamblarea vehiculelor sub modelul CKD. Adică: mașinile care ajung semi-asamblate din centrele de producție asiatice și care ar fi terminate asamblarea în instalația de la Barcelona.

 

Practica nu este nouă pentru Great Wall Motors. De fapt, este cel folosit în afara Chinei. Acesta este modul în care funcționează centrele grupului Asiatic din Malaezia, Ecuador și Tunisia. La fel și fabrica pe care compania a avut-o în Bulgaria și care a trebuit să se închidă în 2017.

În acest fel, planul conglomeratului este de a trimite mașinile demontate din China și că centrul Barcelonei le va asambla. Compania va evita astfel tarifele și poate lansa până la 100.000 de unități pe care intenționează să le ia la drum în fiecare an. Cu o investiție planificată de 150 de milioane de euro, ar putea rămâne cu aproximativ 1,300 din cei 1,600 de angajați pe care îi are Nissan.

Propunerea satisface Nissan, dar a lăsat industria componentelor la rece. Una dintre cerințele pentru a solicita Centrul Catalan a fost deschiderea rețelei existente de furnizori din jurul fabricii Zona Franca, lucru care nu ar putea fi îndeplinit dacă oferta Great Wall Motors ar fi acceptată.

Angajatorii și sindicatele, în alertă
Interogat de Economía Digital, un purtător de cuvânt pentru Sernauto componente de asociere a refuzat să facă o evaluare a propunere concretă de compania Chineză, dar a reamintit că va asociației este că „industria de componente crește în Spania”. El nu a exclus că, dacă Descoperă oferta existentă de furnizori din Barcelona, își poate schimba mintea.

Sernauto nu a participat la tabelul de reindustrializare și urmează procedura din exterior. Cu toate acestea, el a spus când a fost cunoscut adio-ul Nissan: „regretăm închiderea fabricii pentru impactul pe care acest lucru îl poate avea pentru sectorul în ansamblu și producția și angajarea furnizorilor de automobile care furnizează componente, piese și sisteme acestei fabrici”. Propunerea Great Wall Motors nu ar compensa progresul industriei auto japoneze.

În aceeași ordine de idei, sindicatele s-au exprimat. Sursele UGT explică acestui mass-media că menținerea ocupării forței de muncă, atât în Nissan, cât și în rețeaua de furnizori– este principala prioritate a organizației, care nu acordă prioritate niciunei oferte primite de centrul Catalan.

„Tabelele de reindustrializare întârzie întotdeauna, ceea ce este necesar este un tabel sectorial care abordează în comun nevoile sectorului”, au adăugat ei. Acesta este motivul pentru care resping cecul în alb pe care administrațiile par să le fi dat. Mai mult după ce lucrătorii firmelor precum Acciona au fost cei mari uitați de închidere, pentru că au suferit un dosar de reglementare a ocupării forței de muncă (ERE) cu condiții mai proaste decât Nissan și fără sprijinul instituțiilor.

Great Wall Motors vrea să se întoarcă în Europa
Great Wall Motors în timp ce era firma asiatică cu o prezență mai vizibilă în spectacolul din Munchen, marcată de austeritatea majorității mărcilor. Mână în mână cu marca premium Wey, organizația a aterizat în Germania și a avertizat deja că al doilea pas în Europa va fi în Italia sau Spania.

În plus, în portofoliul lor au marca Ora, de mașini mici, și care își va începe dezvoltarea comercială fie în țările nordice, fie pe una dintre marile piețe europene, deși Great Wall a refuzat să ofere mai multe indicii strategiei.

După o primă încercare eșuată –Great Wall Motors a deschis o fabrică în 2012, o fabrică din Bulgaria care s– a închis în 2017-compania declară că va reveni să producă în Europa dacă va ajunge la 50.000 de unități vândute pe an. Johnson Qiang, vicepreședintele companiei în Europa, a declarat la Târgul German: „producția în Europa este în viitorul nostru. Și o vom face” , a spus el într-un interviu acordat Automotive News

Și strategia grupului este mai mult să cumpere infrastructură decât să o construiască de la zero: în luna August a achiziționat o fabrică Daimler în Brazilia, de exemplu. Centrul are o capacitate similară cu cea a Nissan Barcelona, poate produce până la 100.000 de mașini pe an și are aproximativ 2.000 de angajați.

Lasă un răspuns