Montero asigură că deficitul și datoria vor scădea în ciuda cheltuielilor în creștere

Bugetul general de stat (PGE) pentru 2022 include o creștere a cheltuielilor publice la cel mai înalt nivel istoric, însă Ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, este convins că, în ciuda cheltuielilor în creștere, va fi posibilă corectarea nivelurilor ridicate de deficit și datorie publică prezentate de Spania.

Aceasta este promisiunea care a fost întreprinsă în ultimele luni, Guvernul a relansat cu noile conturi publice și a răspuns criticilor făcute de președintele PP, Pablo Casado, care s-a calificat drept „fraudă masivă”, bugetul și a avertizat că, dacă Spania nu ar avea voie să cumpere datorii sau rate creșterea ar fi într-o stare de faliment.

Montero a garantat că Executivul va lucra pentru a se apropia de stabilitatea bugetară „în următorii ani „cu noi măsuri fiscale și prin creșterea economică pentru a reduce deficitul și” arată că poți ieși dintr-o criză fără a distruge pisica publică”, chiar crescând-o pentru a încuraja creșterea.

 

În acest sens, el a subliniat într-un interviu la TVE, colectat de Economía Digital, că în ultimii doi ani deficitul va fi redus la jumătate, iar rata datoriei va fi redusă în „patru pași”. Mai exact, deficitul public va trece de la 10% în 2020 la 5% din PIB anul viitor, iar datoria publică va scădea de la 120% din PIB la 115,1% în aceeași perioadă, potrivit prognozelor Guvernului.

Guvernul a aprobat, joia trecută 2022 Bugetele cu cele mai mari cheltuieli publice în istorie (458,970 milioane de euro, o creștere cu 0,6% față) susținută de zile de istoric venituri publice prin încorporarea de 27,633 milioane de euro fonduri Europene și o creștere a veniturilor fiscale, estimată la 8,1%, la recordul de 232,352 de milioane de euro.

Măsuri de reformă fiscală „pe tot parcursul anului 2022”
În acest fel, Executivul are încredere în corectarea progresivă a dezechilibrelor fiscale la creșterea economică, care prevede o creștere a PIB-ului de 6, 5% în acest an și de 7% în 2022, precum și la efectul de colectare a aprobării noilor măsuri fiscale în cadrul reformei fiscale aprofundate care va vedea lumina.

Unele dintre aceste măsuri vor intra în vigoare „pe tot parcursul anului 2022”, deoarece există „transformări substanțiale” în unele impozite care vor necesita o lege specifică, potrivit lui Montero, care a explicat că restul reformei va vedea lumina deja în 2023.

Comitetul de experți desemnat de Guvern pentru proiectarea reformei va publica recomandările sale până la 28 februarie 2022, iar de atunci Guvernul va lucra pentru a aproba unele modificări de anvergură în materie fiscală în impozite precum corporații, impozitul pe venitul personal sau TVA.

Obiectivul, insistă Montero, este să întreprindă modificări care să contribuie la progresivitatea fiscală, astfel încât „fiecare să primească în funcție de nevoile sale și să contribuie în funcție de capacitățile lor.”Față de criticile PP cu privire la gestionarea conturilor publice, Montero a acuzat” popularul „de” alungarea investitorilor „și de a fi”în afara realității”prin faptul că nu recunoaște „creșterea solidă”.

Negocieri bugetare: „ERC și PNV sunt partenerii prioritari”
De asemenea, el a atacat din nou PP pentru poziția sa în ceea ce privește negocierile bugetare, afirmând că „numai părțile de dreapta, cu PP în frunte, se auto-demit”, la porțile unei runde de negocieri mai detaliate cu părțile înainte de intrarea proiectului bugetar în Congres pentru procesare.

Șeful Trezoreriei a precizat că PNV și ERC sunt „interlocutorii prioritari” ai Guvernului în negocieri, cu care speră să revalideze sprijinul deja oferit în bugetele 2021, deși a ajuns din nou la „toate grupurile politice”.

În ceea ce privește cererea republicanilor catalani pentru transferul competențelor serviciilor feroviare Rodalí cercanías către Generalitat Montero, a subliniat că în discuțiile bugetare sunt încorporate în mod tradițional multe elemente care nu sunt direct legate de PGE, dar nu este obiectul central al negocierii.

Trebuie doar să rețineți că, în aceste procese negociatorii convergență a posibilității de a fi în măsură să anticipeze situații în acest an și tot ceea ce a făcut obiectul inaugurarea acordului, marcând doar intenția sa de a „vorbi numere și respectarea Statutului de autonomie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.