Vicepremierminister har afvist kritikere sprængning regeringen for at bruge $ 620 millioner værd af tilskud kategoriseret til “regional udvikling” til at finansiere projekter i større byer.

En australsk National Audit Office-analyse fandt, at mere end halvdelen af den føderale regerings regionale udviklingstilskud, der blev tildelt siden 2018, gik til postnumre klassificeret som større byområder.

Af de mere end 6600 tildelte tilskud gik næsten 3700 til postnumre klassificeret som større byområder, hvilket repræsenterer $624 millioner eller 27 procent af den samlede værdi af bevillingerne fra starten af 2018 til 30.juni i år.

Af de mere end $ 60 milliarder i den samlede tilskudsfinansiering blev kun otte procent eller $161 mio afsat til fjerntliggende eller meget fjerntliggende områder.

Labor regional development talsmand Catherine King sagde koalitionen “taler et stort spil”, når det kom til regionaludvikling, men rapporten viste det hele tiden favorisere projekter baseret i større byer.

“Det er en ting for Morrison-Joyce-regeringen at namecheck regionale byer, det er en anden for dem at faktisk investere i dem,” sagde Fru King.

“Regional tilskud finansiering bør gå til projekter i Singleton, Cloncurry, Gladstone eller Launceston – ikke til Surry Hills, Carlton eller indre by Brisbane.”

Vicepremierminister og Statsborgerleder Barnaby Joyce sagde, at mange af de projekter, der blev finansieret i byer, var til gavn for landdistrikterne, såsom Ronald McDonald Houses og Royal Far Westest children ‘ s society.

“Overvældende, selvfølgelig er det til gavn for folk i et regionalt område,” sagde Joyce.

City-baseret modtagere af regionale tilskud i prisen Collingwood Fodbold Club ($16.5 m), Randwick byrådet ($400,000) og Manly Warringah Football Association ($550,000).

Ifølge ANAO-analysen blev 42pc af tilskud tildelt gennem en lukket ikke-konkurrencedygtig proces.

Joyce sagde ved ANAOS egen optagelse, at rapporten manglede troværdighed, fordi den ikke havde testet integriteten af de underliggende data og ikke gav “nogen sikkerhed for pålideligheden af dataene”.

“De kategorier, der bruges i rapporteringen, afspejler ikke altid de individuelle mål for specifikke finansieringsprogrammer,” sagde talsmanden.

“Programmer, der indgår i kategorien ‘regional udvikling’ til rapporteringsformål, er ikke altid udelukkende rettet mod regionale samfund.

“Derudover tager rapporten ikke højde for, at tilskudsansøgere med en landsdækkende eller national tilstedeværelse kan indgive tilskudsansøgninger ved hjælp af en hovedstadsadresse. Dette afspejler ikke nødvendigvis, hvor arbejds-og samfundsfordelen vil forekomme.”

Landbrugsminister og stedfortrædende Statsborgerleder David Littleproud sagde, at han var skuffet, men alligevel for at se detaljerne i rapporten.

“Det er klart, at vi som nationalt partimedlem ønsker at se vores rimelige andel i det regionale Australien,” sagde hr.

ANAO-analysen er den seneste i en række rapporter, der rejser bekymring for, hvordan koalitionsregeringen distribuerer tilskudsfinansiering.

En gennemgang af den seneste runde af bygningen Better Regions fund fandt, at næsten 90pc af tilskud blev tildelt koalition eller marginale pladser.

I spidsen op til valget i 2019 blev parkeringsfinansiering og sportstilskud også tildelt på en skæv måde til Koalitionsholdte eller marginale pladser.