Industria amenință relocările dacă factura de energie electrică nu scade

Aceasta îngrijorează gospodăriile, dar creșterea prețului energiei electrice este o durere de cap și mai mare pentru industrie. Cheltuielile cu energia electrică cresc în fabricile spaniole, iar în escaladarea completă a prețurilor au existat companii care au trebuit deja să reducă producția în orele în care MW era mai scump. Deocamdată se țin, dar avertizează și: dacă tendința nu este inversată, relocările vor începe în prima jumătate a anului 2022.

Sectorul regretă că Uniunea Europeană este astăzi o destinație plină de costuri de fabricație. Acest lucru este avertizat de către directorul general al Asociației Companiilor cu Mare Consum de Energie (AEGE), Fernando Soto: „vreau să fiu optimist, dar este adevărat că fantoma de relocari pentru primul trimestru, dacă această situație nu este inversat”, explică el într-o conversație cu Economia Digitală.

 

Așa cum s-a întâmplat cu zeci de ani în urmă, industria cântărește să se mute în destinații cu costuri mai mici; în locuri în care legislația de mediu este mai laxă decât cea europeană. Plecarea ar fi cea mai drastică măsură, dar există plante care lucrează deja mai puține ore decât în momentul în care energia electrică este mai scumpă. „Când prețurile sunt prohibitive, trebuie să te oprești”, se plânge liderul șefilor.

Vocea lui AEGE nu este singurul avertisment al evadării. În aceeași săptămână, președintele Repsol, Antonio Brufau, s-a exprimat în aceeași linie. „Companiile europene își pierd competitivitatea la nivel global și pot fi tentate să se mute în țări cu reglementări mai laxe”, a avertizat el în prezentarea open Room.

Pentru lider, numai o acțiune coordonată cu Asia și Africa va împiedica relocarea. „Trebuie să forțăm toate regiunile”, a insistat el. Și a concluzionat: „obiectivele realizării nu sunt însoțite de protecția frontierelor industriei europene, care trebuie să neutralizeze CO2-ul țărilor care nu urmează acești pași. Și, în același timp, ar trebui să permită companiilor care respectă reguli stricte să rămână competitive.”

Industria electrointensivă este în mod clar cea care suferă cel mai mult de efectele alpinismului. Pentru Celsa, de exemplu, factura de energie electrică a trecut de la 10% la 25% din cheltuielile sale. Pentru companiile deja afectate de pandemie –așa cum este cazul companiei siderurgice catalane–, creșterea chitanței poate fi semnul viabilității acestora.

José Antonio Jainaga, președintele Sidenor, oferă, de asemenea, cifre pentru creșterea prețurilor. Liderul companiei siderurgice basce estimează că în ultimul trimestru costul suplimentar va fi cuprins între patru și cinci milioane de euro în fiecare lună. „Creșterea cheltuielilor este de 50 de milioane de euro pe an, un adevărat dezastru”, s-a plâns el în declarațiile către El País.

Deși creșterea luminii nu s-a tradus încă masiv în costul produselor, în curând va face acest lucru. Acest lucru a fost avertizat săptămâna trecută De Luca De Meo, președintele Renault. „Prețul mașinilor va crește din cauza jetoanelor și a creșterii energiei”, a avertizat el.

Sectorul auto este un alt sector care suferă creșterea, cu particularitatea că lipsa microcipurilor oferă o dublă lovitură afacerii. Industria reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul spaniol și, în mijlocul conversiei, pierderea competitivității în comparație cu Germania și Franța sau țările estice poate însemna că modelele electrice nu sunt atribuite rețelei de plante a țării.

Prin urmare, președintele Asociației Producătorilor Anfac, José Vicente de los Mozos, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor în cadrul ultimei ediții a Salonului Auto de la Barcelona.

Nu este nevoie să recurgeți la produse cu o valoare adăugată atât de mare. Fermierii și supermarketurile s-au luptat din greu pentru prețul laptelui vara: prețurile de referință nu mai erau utile din cauza creșterii costurilor cu energia. La final, războiul s-a încheiat cu lanțul de referință, Mercadona, anunțând că va crește cu aproximativ trei cenți pe litru și nu va comercializa sub 0, 60 euro.

S-ar putea să nu fie suficient. „Deși acesta este un pas pozitiv, nu va salva fermele care au venit deja dintr-o situație precară și care acum, odată cu creșterea brutală a costurilor de producție, se află într-o situație de faliment tehnic”, lamentan de la Uniunea micilor fermieri și fermieri (UPA).

Guvernul încearcă să reacționeze
Teresa Ribera a declarat că Guvernul avansează în adoptarea de măsuri pentru a amortiza impactul pe care creșterea prețurilor la gaze și energie electrică îl are asupra consumatorilor. El a raportat, de asemenea, că Executivul spaniol solicită Comisiei Europene modificări ale reglementărilor.

Spania nu este singura țară care a solicitat la Bruxelles adoptarea de măsuri, dar Grecia și Polonia s-au alăturat inițiativei ca răspuns la această problemă.

De fapt, costul energiei electrice pe piața angro din țară va ajunge săptămâna trecută la 288, 53 euro pe megawatt oră (MWh). În acest fel, prețul său a crescut cu 9, 2% în doar 24 de ore pentru a deveni al doilea cel mai mare brand din toate timpurile.

Odată cu creșterea prețurilor și a energiei electrice care bate la ușă, industria a fost dezamăgită de Decretul Regal conceput de Guvern: protejează consumatorul, dar nu reușește cu compania, regretă. În primul rând, aceștia solicită ca contractele semnate cu companiile de energie electrică înainte de criză să fie protejate și să nu poată fi anulate odată ce nu sunt profitabile pentru societățile comerciale.

Așteptând să vadă cum este reproiectată licitația tehnologiilor care nu emit, AEGE împușcă și Bruxelles. „Piața energiei electrice penalizează prețul marginal pentru impactul prețurilor gazelor naturale și prețul drepturilor de emisie”, se plânge organizația. Adăugat la speculațiile privind indemnizațiile ETS, furtuna este servită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.