Google rivalizează lupta plantelor la motorul de căutare în fața Comisiei Europene

Politicienii trebuie să pună capăt apariției implicite a Google în browserele web precum Safari și Firefox pentru a demonta presupusul monopol al gigantului tehnologic pe piața de căutare, patru dintre cei mai mari rivali ai săi.

Pe lângă Chrome, browserul propriu Google, care deține 69% din piață, compania a ajuns la acorduri de milioane de dolari cu Apple și Mozilla pentru a rămâne motorul de căutare implicit în browserele respective.

DuckDuckGo, Ecosia, Lilo și Qwant au cerut parlamentarilor să pună capăt „apucării implicite a scaunului” Google pe browserele web. Au făcut acest lucru într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene, în care solicită ca aceasta să faciliteze configurarea altor alternative pentru utilizatori.

„Google nu ar fi devenit gigantul care este astăzi fără Ani de blocare a acestor valori implicite”, spune misivul, adăugând că dacă parlamentarii nu abordează problema, problema va continua.

 

Petiția vine la doar câteva săptămâni după ce Google și-a actualizat controversatul „ecran la alegere” pentru utilizatorii de Android din Europa.

În ea, motoarele de căutare rivale pot lupta acum pentru un spațiu implicit pe telefoanele care utilizează sistemul de operare al companiei.

Google a introdus acest sistem după ce a trebuit să plătească o amendă de 5 miliarde de dolari UE în 2018. Prin aceasta, a pus capăt și unora dintre plângerile unei competiții care solicită măsuri antitrust pentru a merge mai departe.

Utilizatorii de telefoane Android sunt acum prezentați cu cele mai populare cinci motoare de căutare din țările respective, precum și 7 alternative.

Dar companii precum DuckDuckGo și Ecosia spun că UE trebuie să meargă mai departe. CEO-ul primului, Gabriel Weinberg, acuză Google că a suprimat concurența „făcând inutil dificilă schimbarea browserului””

„UE are acum posibilitatea de a lua o măsură eficientă și diferențiatoare pentru a reduce monopolul căutării Google și pentru a arăta tuturor companiilor modul corect de a acționa”, explică el.

Șeful politicii publice de la Ecosia, Sophie Dembinski, explică Business Insider că „mai sunt multe de făcut pentru a reduce dominanța Google pe piața europeană de căutare” și solicită legislatorilor să aplice o regulă „comutator cu un singur clic” ca parte a legii piețelor digitale, flagship-ul de reglementare al UE, care este încă în curs de elaborare.

Lasă un răspuns