Fernando Soto „”cu lumina la aceste prețuri nu puteți lucra”

La fel cum lovește casele, creșterea facturii de energie electrică este acum una dintre durerile de cap majore ale industriei. Împreună cu lipsa de componente și materii prime, creșterea chitanței a făcut ca 2021 să fie un an și mai complicat decât 2020 pentru sectoare precum automobilul sau metalurgia. Există producători care au trebuit deja să încetinească producția, deoarece nu au putut face față unor secțiuni orare ale facturii. Alții chiar solicită măsuri mai drastice.

Fernando Soto, directorul general al Asociației Companiilor cu Consum Mare de Energie (AEGE), participă la Economia Digitală prin telefon pentru a explica suferința industriei electrointensive în Spania, din cauza creșterii costurilor. Concluzia este clară: „astăzi compania spaniolă este mai puțin competitivă decât cea germană sau franceză””

În ciuda încercării de a vinde optimism în discurs, liderul presupune că sectorul se află într-o alee cu evadare dificilă. El atrage cu reticență o cale de ieșire, cea care ar avea cele mai grave consecințe pentru țară: dacă prețurile nu scad până la jumătatea anului 2022, sertarul de relocare se va deschide.

Întrebare: cât de mult au crescut costurile pentru factura electrică?

Răspuns: industria spaniolă are un cost suplimentar de peste 1.500 de milioane de euro în comparație cu Germania și Franța, potrivit datelor noastre. Costul MWh este cu 46% mai mare în Spania decât în Germania și cu 150% mai mare decât în Franța. Pierdem competitivitatea, avem o mulțime de probleme de lucru ca aceasta.

Ce s-ar putea face cu aceste 1.500 de milioane?

De exemplu, folosiți-le pentru a îmbunătăți eficiența energetică, astfel încât să se piardă energia minimă posibilă pentru fiecare MWh produs sau să înlocuiți combustibilii cu energie mai curată. Ne-am angajat la decarbonizare, dar nu cu orice preț.

„Diferențele cu Franța și Germania trebuie reduse; situația se înrăutățește în fiecare zi”

Cheia este competitivitatea, la ce prețuri poți fi competitiv?

În jur de 50 sau 60 de euro pe MWh; acolo putem fi competitivi, dar cu aceste prețuri este imposibil. Vreau să fiu optimist, dar este adevărat că spectrul relocărilor pentru primul trimestru al anului 2022 este deja iminent dacă această situație nu este inversată. Diferența cu Franța și Germania trebuie redusă, deoarece situația se înrăutățește în fiecare zi, în ciuda existenței unui statut de consumator electrointensiv.

Relocări?

Da, relocările în locuri unde legislația de mediu este mai laxă decât avem astăzi în Europa. E un risc. De aceea, trebuie să ne gândim la rezolvarea situației actuale cât mai curând posibil. Plecarea ar fi cea mai drastică măsură, dar există plante care lucrează deja mai puține ore decât în momentul în care energia electrică este mai scumpă. Când prețurile sunt prohibitive, trebuie să vă opriți.

Cât timp poți rezista?

El spune că situația va continua la mijlocul anului 2022. Va depinde de sector, metalurgia este una dintre cele mai afectate, dar impactul este transversal.

„Industriașii se simt neprotejați, deoarece Decretul Regal este conceput pentru consumatorii casnici”

În 2018, tot cu o creștere agresivă a prețurilor la energie electrică, au existat companii de energie electrică care au rupt sau renegociat contractele cu clienții, deoarece nu s-au dovedit profitabile, se întâmplă deja?

Da, nu pot spune nume, dar există companii de energie electrică care au contactat deja unele companii în acești Termeni.

Odată cu creșterea prețurilor și a energiei electrice care bate la ușă, industria a fost dezamăgită de Decretul Regal conceput de Guvern: protejează consumatorul, dar nu reușește cu compania, regretă. În primul rând, aceștia solicită ca contractele semnate cu companiile de energie electrică înainte de criză să fie protejate și să nu poată fi anulate odată ce nu sunt profitabile pentru societățile comerciale.

O altă cerință este ca electrointensive consumatorii acordă 80% scutirea de la electric taxele de transport, cum este cazul în Germania și Franța.

Așteptând să vadă cum este reproiectată licitația tehnologiilor care nu emit, AEGE împușcă și Bruxelles. „Piața energiei electrice penalizează prețul marginal pentru impactul prețurilor gazelor naturale și prețul drepturilor de emisie”, se plânge organizația. Adăugat la speculațiile privind indemnizațiile ETS, furtuna este servită.

Există o cale de ieșire?

Prin noul decret regal 17/2021 sunt aprobate măsuri pentru a atenua creșterea prețurilor. Reducerea taxelor de lumină va ajuta la limitarea prețurilor pentru consumatorul casnic. Pentru sectorul industrial, noul model de licitație este util, care, dacă este bine conceput, va scădea prețurile.

E vina guvernului?

O astfel de criză nu a putut fi prevăzută, dar noi, industriașii, ne simțim neprotejați, deoarece Decretul Regal este conceput în esență pentru consumatorii casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.