Escrivá lasă mai puțin de o lună pentru a negocia noul mecanism de ajustare a pensiilor

Ministerul de Incluziune Socială, de Securitate și Migrație a fost citat de lunea viitoare, 18 octombrie, partenerii sociali să negocieze marginea partii din prima parte a reformei sistemului de pensii, au mai puțin de o lună să ajungă la un consens privind noul mecanism de echitate între generații (final de ajustare a pensiilor) din limita stabilită în reforma sistemului de pensii este 15 noiembrie.

Acest lucru a fost confirmat economiei digitale în surse de dialog social, care explică faptul că, în ultima reuniune a avut loc luni, 4 octombrie, Ministerul Securității Sociale a transferat un proiect de text privind văduvia cuplurilor de facto și îngrijitorii, deși sindicatele studiază acest document.

Cu toate acestea, aceeași uniune surse confirmă că nu a fost abordată încă sau cunosc detalii ale viitorului mecanism de echitate între generații care au să fie de acord cu Executivul până la data de 15 noiembrie, să fie unul dintre principalele puncte până aproape de primul bloc de reforma sistemului de pensii și de cel mai mare interes pentru grup de pensionari, mai ales la așa-numita generație de ‘baby boomers’.

 

La sfârșitul lunii August, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind garantarea puterii de cumpărare a pensiilor și alte măsuri de consolidare a sustenabilității financiare și sociale a sistemului public de pensii, care leagă pensiile de IPC și recompensează întârzierea pensionării din viața profesională, în timp ce penalizează în continuare pensionarea anticipată.

Săptămâna trecută, Escrivá și-a salvat reforma prin trecerea primei sale examinări parlamentare, depășind amendamentul la întregul prezentat de PP, justificat mai ales în lipsa concretității mecanismului de ajustare, după abrogarea factorului de durabilitate al reformei pensiilor din 2013 a „popularului”.

Mecanismul de capitaluri proprii între generații
Prima parte a reformei pensiilor implică abrogarea factorului de durabilitate stabilit de guvernul anterior al lui Mariano Rajoy, care a implicat o ajustare a pensiilor în conformitate cu speranța de viață. Acum, Guvernul are până în noiembrie 15 să fie de acord cu dialogul social noul mecanism de echitate intergenerațională care va funcționa din 2027 și va fi inclus prin amendamente în procedura parlamentară a lap rimera parte a reformei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.