Datoria companiilor și a familiilor crește cu peste 29.000 de milioane în al doilea trimestru

Impactul Covid-19 criză în Spania continuă să apară, în ciuda începutul de recuperare de la sfârșitul lunii Martie, și dovada în acest sens este creșterea consolidat datoria de companii și familii, care au crescut cu 29.000 de milioane de euro în al doilea trimestru (+1.8%), să depășească 1,67 miliarde de euro, 144.2% din PIB.

Acest lucru este clar din conturile financiare ale economiei spaniole, pregătite și publicate luni de Banca Spaniei, care reflectă faptul că creșterea ponderii datoriei în PIB s-a datorat creșterii datoriei (numărătorul raportului) și, într-o măsură mai mare, scăderii PIB (numitorul raportului).

Creșterea datoriei totale a întreprinderilor și gospodăriilor s-a datorat creșterii pasivelor în ambele sectoare, deoarece datoria consolidată a societăților nefinanciare a crescut cu 3%, până la 961 miliarde de euro, sau 82,8% din PIB. Dacă s-ar include datoria inter-firmă, raportul ar ajunge la 106,4% din PIB. Între timp, datoria gospodăriilor și a instituțiilor non-profit care deservesc gospodăriile (Npish) a revenit, deși într-o măsură mai mică, la 712 miliarde, sau 61.4% din PIB.

Astfel, într-un an, datoria corporativă a crescut cu 28.000 de milioane de euro, ceea ce arată impactul crizei asupra sectorului de afaceri, mai mare decât familiile, care a crescut într-o măsură mai mică, în jur de 1.000 de milioane, ceea ce ar putea fi explicat prin măsuri de sprijinire a veniturilor aprobate de guvern, cum ar fi ERTE sau

Averea gospodăriilor crește cu 7,2%
În ciuda creșterii datoriilor de uz casnic, gospodării și Ifslsgp a reușit să crească bogăția lor financiare, care este măsurată prin diferența între economiile ei de comori și datoriile se acumulează, în creștere cu 7,2%, la 1,71 de miliarde de euro până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.

Raportat la PIB, activele financiare nete au constituit 147,7%, un raport cu 11,1 puncte procentuale mai mare față de anul precedent, atât datorită creșterii activelor financiare nete, cât și scăderii PIB-ului.

Averea gospodăriilor este încă la niveluri cu mult peste cele anterioare crizei economice din 2008, deoarece în prima jumătate a anului 2007, chiar înainte de debutul recesiunii, a fost aproape de un trilion de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.