Creșterea energiei electrice dăunează deja competitivității companiilor spaniole

Creșterea neîncetată a prețurilor la energie electrică la niveluri record și impactul său consecvent asupra inflației afectează economia a milioane de gospodării spaniole și afectează deja competitivitatea țesăturii productive spaniole, tocmai când și-a început renașterea după criza Covid.

Acest lucru este confirmat de economiștii și experții consultați de Economía Digital, care avertizează că creșterea costului energiei electrice împreună cu prețurile mai mari ale materiilor prime și problemele de aprovizionare și dificultățile logistice dăunează deja competitivității companiilor spaniole.

 

Companiile simt impactul unui neoprit creșterea prețului la energie electrică, care nu a oprit înregistrarea record după record în ultimele săptămâni, până la maxim 288.53 de euro pe megawatt-oră, joia trecută, cu riscul de a o tendință care continuă să crească.

Industria este sectorul cel mai afectat, pe termen scurt și a început să observați rebpercusion în competitivitatea întregului sector, având în vedere creșterea prețului de ciment și materii prime diferite, care împreună cu creșterea de energie electrică de impactul creșterii prețului de CO2 cheltuieli. Sectoare precum hoteluri, brutării, spălătorii sau ateliere mecanice suferă impactul creșterii energiei electrice.

Impact în special asupra IMM-urilor
„Afectează o formă finală la toate cele de producție și cele mai vulnerabile sunt mici și mijlocii”, confirmă acest lucru înseamnă președinte al Comisiei Financiare a Consiliului General al Economiști (CGE), Antonio Pedraza, care explică faptul că impactul de costul ridicat al energiei electrice în vânzări de companii mari este „foarte scăzut”, dar în restul „însoțească”.

Prețul energiei electrice este al doilea cel mai mare cost pentru întreprinderile mici și mijlocii după costurile cu personalul, într-un context în care 97% din structura întreprinderilor spaniole este formată din IMM-uri, una dintre „punctele slabe reale” ale economiei spaniole, subliniază Pedraza.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor antreprenorilor și lucrătorilor independenți (ATA), Lorenzo Amor, denunță că costul energiei electrice a crescut în medie cu 55% față de anul trecut, iar în sectoare precum ospitalitatea, brutăriile, spălătoriile sau atelierele mecanice aproape se dublează.

De fapt, potrivit unui sondaj realizat recent de ATA, pentru unul din patru freelanceri, principala lor problemă este astăzi prețurile la energie, având în vedere creșterea lor continuă și impactul acesteia asupra cifrei de afaceri și a profiturilor afacerilor lor.

Potrivit unui raport al Băncii Spaniei publicat la începutul anului, energia electrică este prima cheltuială energetică a companiilor spaniole, iar micro-IMM-urile (până la 9 lucrători) sunt cele care dedică un procent mai mare din achizițiile lor de bunuri și servicii achiziției de energie electrică.

Impactul va fi „tranzitoriu”
Economistul senior al Funcas, María Jesús Fernández, este precaut cu privire la impactul prețului ridicat al energiei electrice asupra competitivității afacerilor spaniole în absența datelor pentru septembrie și octombrie, dar confirmă că aceasta implică o creștere semnificativă a costurilor și acest lucru va avea, fără îndoială, „un efect”.

Impactul va fi mai mare pe spaniol de producție, în măsura în care acest impact este transferat, după cum se întâmplă deja, într-o mai mare măsură în Spania decât în alte țări, deoarece creșterea prețului energiei electrice în evoluția consumatorilor, prețuri tarifare este imediată de configurare de veniturile ei.

În alte țări din afara UE, impactul prețurilor energiei electrice și problema cotelor de emisii de CO2 (ceea ce companiile plătesc pentru a polua) nu sunt observate.

În orice caz, el consideră că impactul va fi „tranzitoriu „și va ajunge să reflecte pe termen mediu și în Europa, deși nu va fi o pierdere a competitivității” structurale”, ci va depinde de ponderea care este dată în mixul energetic al fiecărei țări surselor de energie, a căror materie primă este în creștere și trebuie să plătească acele drepturi de CO2″.

Criza mărfurilor
Pedraza (CGE) subliniază, de asemenea, criza materiilor prime, blocajele și problemele de aprovizionare ca fiind unul dintre principalii factori care dăunează competitivității afacerilor spaniole, deoarece majoritatea fabricilor primesc cipuri și componente din exterior.

Exporturile cresc cu o rată de 25% până acum în acest an, deși importurile, deși nu cresc cu același procent, fac acest lucru în preț, ceea ce poate ajunge să afecteze creșterea economică, avertizează.

Paralizia liniilor de producție a vehiculelor din cauza lipsei de materii prime este primul simptom al unei crize care poate paraliza recuperarea economiei spaniole. Banca Spaniei a avertizat deja că criza mărfurilor poate afecta inflația, care a crescut deja la 4% în septembrie, cu o prognoză, desigur, a unei reveniri temporare a BCE.

Fernández (Funcas) estimează că cererea va continua să fie „foarte intense” pentru investițiile în energie de tranziție și „foarte puternic” investițiile preconizate de fonduri Europene din cadrul Planului de Redresare (27,633 milioane de euro în 2022), așa că prezice dificultăți de creștere a ofertei pe termen scurt din cauza blocajelor și creșterea prețului materiilor prime.

Dificultăți în decarbonizare și riscul de „dezindustrializare”
Economistul José Carlos Díez subliniază Economiei Digitale că „șocul” petrolului afectează în principal companiile pe marjele prețurilor de vânzare stabilite, deoarece acestea cresc foarte mult costurile de producție și că atunci când Marea coboară, investițiile scad și afectează negativ productivitatea.

„Este o criză în principal de afaceri”, spune Díez, care exclude deocamdată o pierdere a competitivității fiind un șoc „exogen, generalizat și sistemic” pentru toate țările concurente, deși există diferențe în ceea ce privește Statele Unite, pentru prețurile sale mai ieftine pentru angajamentul său față de petrolul de șist și gazul de șail.

Impactul este în principal în Asia și Europa și aduce beneficii țărilor producătoare de petrol și gaze. În Europa, Rusia este cel mai mare producător, în timp ce în Africa de Nord Este Algeria și în Orientul Mijlociu Qatar.

Directorul general al Unesid, Andrés Barceló, a avertizat săptămâna aceasta într-un tabel de discuții organizat la Universitatea din Alcalá De Henares că, dacă situația actuală este prelungită, termenele prevăzute nici în Pactul Verde European, nici în planul integrat de energie și climă (PNIEC) nu vor fi îndeplinite. „Dacă industria plătește pentru creșterea costurilor cu energia, nu poate aborda decarbonizarea”, a spus el.

La aceasta se adaugă paralizia care ar putea apărea în electrificarea așa-numitei Spanii golite, deoarece „prețurile curente sunt inaccesibile”, iar acest lucru sfârșește prin a dăuna competitivității și chiar a provoca o „dezindustrializare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.